Fotograaf: charlemagne (pixabay.com)

Wilde Planten

Verbindingen tussen planten en dierenleven

In de natuur staan wilde planten in verbinding met andere organismen, zoals vlinders. Veel vlinders en bijen zijn afhankelijk van één soort. Zo kan het oranjetipje niet zonder pinksterbloemen en heeft de langhoornbij wikke-soorten nodig.

Gekweekte tuinplanten missen door kruising en selectie deze specifieke eigenschappen vaak. Zo geven sommige tuinplanten geen nectar, missen ze geur of zijn ze vatbaar voor ziektes. Reden te meer om wilde planten in ere te houden!

Op het platteland worden wilde bloemen steeds zeldzamer. Waarom geven we ze geen plek in bermen, parken en tuinen? Onder de Nederlandse wilde planten zijn veel mooie soorten, zoals kattenstaart (Lythrum salicaria), rapunzelklokje (Campanula rapunculus), knoopkruid (Centaurea jacea) en brunel (Prunella vulgaris) die een aanwinst zijn voor iedere tuin.

 

Tuinplanten met natuurlijk karakter

Uit wilde planten uit binnen- en buitenland zijn exemplaren geselecteerd die extra geschikt zijn voor gebruik in de tuin. Grotere, mooier gekleurde bloemen of blad, een steviger gestel, minder woekerende eigenschappen zijn criteria waarop geselecteerd is. Vasteplantentelers, zaadtelers en boomkwekers bieden een heel groot sortiment aan, waarvan een deel nog dicht bij de originele wilde plant staat. Bij dubbelbloemige soorten of extreme bloemgrootte is dat niet meer het geval.

In tuinen kunnen planten die afkomstig zijn uit Azië of Amerika een welkome aanvulling geven, bijvoorbeeld door hun late bloei. In natuurgebieden of bermen horen ze niet thuis.

 

Inheemse rozen

Rosa canina. Foto: Ruurd van Donkelaar (Van Donkelaar groenadvies)

Rosa canina. Foto: Ruurd van Donkelaar (Van Donkelaar groenadvies)

Noem ze inheems, noem ze botanisch, noem ze wild: inheemse rozen zijn al vanaf de oudheid in cultuur. Behalve als sierheester, geneeskrachtige plant, vruchtleverancier en parfumerie werden wilde rozen ook aangeplant in hagen en heggen om deze voor vee ondoordringbaar te maken. Bemiddelde middeleeuwse jonkvrouwen als Beatrijs vermaakten zich onder de bloeiende Egelantieren. Zo geliefd inheemse rozen waren in vroeger tijden, zo weinig waardering krijgen ze nu. Ze zijn weggezakt in ons geheugen en vooral ook in die van de tuincentra en de plantengroothandels. Best jammer, we hopen jullie wakker te schudden en te laten zien hoe mooi en subtiel ze zijn.

Wilde rozen zijn enkelbloemig. Dit houdt in dat de rozenbloem stuifmeel voortbrengt dat een belangrijke voedselbron is voor talloze insecten. Bovendien zijn de enkele schotelvormige bloemen met hun goudgele meeldraden prachtig om te zien. De meesten geuren heerlijk. In de nazomer en de herfst verschijnen de rozenbottels die niet alleen een fraai gezicht vormen maar ook nog eens nuttig zijn, eten, voor vogels en andere diersoorten En laten we de rozenbotteljam voor ons mensen niet vergeten.

Lees verder

 
doorzoek de site
 

- Tip 31 -

Op voedingsrijke grond groeien graag brandnetels, bramen en grassen. Zo’n plekje in de tuin lokt veel vlinders en andere insecten.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter