Fotograaf: charlemagne (pixabay.com)

Pad van houtsnippers

Foto: Tuin van de buren

Foto: Tuin van de buren

Het snoeihout dat overblijft kan verwerkt worden tot grove houtsnippers.
Van de houtsnippers kun je een snipperpad maken. Zo’n pad ziet er fraai uit. De dikte van een snipperpad is belangrijk. Die moet minstens 10 cm zijn. In de natuur verteert hout dat op de grond valt, langzaam.

Houtsnippers verteren veel sneller waardoor er een explosie aan voedingsstoffen vrijkomt. Met als gevolg de groei van bijvoorbeeld brandnetels en kleefkruid. Een dikke laag houtsnippers (10 cm) voorkomt dat (on)kruiden makkelijk ontkiemen.

Houtsnippers verteren. Dat betekent wel dat je regelmatig een nieuwe laag moet aanbrengen. Houtsnippers vermengd met vers blad verteert sneller.
Zachthout zoals berk en wilg verteren sneller dan het harde hout van beuk en eik.

Rijshout

Dunne, stevige of mooi gevorkte takken kunnen gebruikt worden om planten die gevoelig zijn voor wind of snel geneigd zijn om te vallen, te ondersteunen.

Gemaakt met tuinafval:
- een takkenril of -schutting
- houtsnippers en afgevallen blad op de composthoop
- compost en mulchen
- een insectenverblijf

 
doorzoek de site
 

- Tip 23 -

Bij stapelmuurtjes kun je het beste schuin naar achter stapelen zodat regenwater naar binnen vloeit en de muur tegen de hoge kan leunt. Harde betonmaterialen en zachte baksteen of dakpannen door elkaar gebruiken. Ook stukken hout en planten kun je meestapelen.

 

Zoekt u een bedrijf?

Met behulp van onze interactieve zoekfunctie kunt u Wilde Weelde bedrijven vinden.

Volg Wilde Weelde ook op Facebook en Twitter