Blog 3 Tijdelijke natuur

In afwachting van de “echte” aanleg is er dit voorjaar een tijdelijke invulling aangelegd op “ons” perceel. De spiraalvorm die we ook als “spiraalberg” terug zien in het uiteindelijke ontwerp is op 3 en 4 mei uitgezet en uitgesneden in de aanwezige grasmat door een grote groep WildeWeelders. Dit bleek nog een enorme klus, waardoor we de klus een week later moesten afronden. De zodes zijn uitgesneden met een zodesnijder die vervolgens zijn opgerold. Met de grasrollen zijn prachtige “zodenbanken” gestapeld in dezelfde rondingen als het spiraal en in het midden een grote ronde zitbank. De spiraal heeft drie “armen” van zo’n tweehonderd meter lang en drie meter breed waar de bezoeker tussendoor kan lopen. Alleen het beeld al van de prachtige spiraalvorm is al fantastisch, bijna jammer om het in te zaaien met wilde bloemen.

Grondvoorbereiding
Als grondvoorbereiding zijn de drie uitgesneden “armen” van het spiraal gefreesd. Dat was nog weer een heel avontuur. De rivierklei bleek door de droogte zo bikkelhard dat onze tweewielige freesmachines (middelgroot, met benzinemotor) niet veel dieper kwamen dan twee centimeter. Onbegonnen werk dus. Ondanks dat het rond de middag ineens begon te hozen bleef de grond keihard. Helaas konden we dus op zaterdag 11 mei niet inzaaien. In overleg met de heren van Appeltern is er in de week erna een tractor met freesmachine geregeld (nog dank daarvoor !). Een week later, 18 mei, konden we aan de slag met een prachtig zaaibed die diep was losgemaakt. Eerst nog de toplaag iets los en vlak geharkt en daarna inzaaien!

jos en jasper

Jos en Jasper bereiden het zaaien voor

De zadenmengsels
Voor de drie “armen” hebben we drie verschillende mengsels toegepast:

Arm 1: Het inheemse akkerbloemenmengsel A1 van De Bolderik en enkele “zwarte” granen (http://www.debolderik.net/mengsel_details.php?id=1&naam=Akkerbloemenmengsel)

Arm 2: Het inheemse Akkebloemenmengsel A6 van Cruydt-Hoeck en granen, haver, zomertarwe en zomerrogge.  (http://www.cruydthoeck.nl/bloemenmengsels/mengsel+a6)

Arm 3: een mengsel van grotendeels niet-inheemse cultuurgewassen en granen

 • Lupinus angustifolius (blauwe lupine)
 • Anthemis arvensis (valse kamille)
 • Lupinus luteus (gele lupine)
 • Phacelia tanacetifolia (bijenvoer)
 • Borago officinalis (komkommerkruid)
 • Linum usitatissimum (vlas)
 • Fagopyrum esculentum (boekweit)
 • Ammi majus (witte dille)
 • Calendula officinalis (goudsbloem)
 • Silene armeria (pekbloem)
 • Ricinus communis (wonderboom)
 • Vaccaria hispanica (koekruid)

Verschillende zaaimethodes
Erg interessant zal het zijn om het verschil te zien tussen de verschillende banen. Zowel tussen de inheemse akkerbloemenmengsels van de Bolderik en van Cruydt-Hoeck, maar ook de vergelijking tussen de aantrekkingskracht voor insecten tussen de banen met inheemse zaden en de baan met niet-inheemse cultuurgewassen. Bij het inzaaien zijn er verschillende zaaimethodes toegepast. Zowel Jos van De Bolderik als Jasper van Cruydt-Hoeck mengt de zaden met zand om de zaden beter te kunnen verdelen. Daar waar Jos de voorkeur geeft aan een kleine hoeveelheid droog zand (ongeveer een halve emmer voor circa 450m2) geeft Jasper er de voorkeur aan om een wat grotere hoeveelheid licht vochtig zand te gebruiken (een kleine kruiwagen vol voor circa 450m2). Omdat we de grond van te voren los geharkt hebben, vonden we het niet noodzakelijk om de zaden nog in te harken. De regen heeft de zaden lichtjes kunnen inspoelen.

We verheugen ons allemaal op de prachtig bloeiende velden, laat de zomer maar komen!

Jasper Helmantel
Cruydt-Hoeck