Appeltern

De Wilde Weelde Wereld gaat naar Appeltern
In 2012 heeft de vakgroep Wilde Weelde een tuin aangelegd op de Floriade: De Wilde Weelde Wereld, een prachtige tuin die niet voor niets goud won in de categorie tuinarchitectuur. Mede vanwege dit succes heeft de eigenaar van De Tuinen van Appeltern, Ben van Ooijen, de vakgroep gevraagd een natuurlijke tuin bij hem aan te leggen. De Wilde Weelde is trots om hier een natuurrijke tuin te mogen realiseren.
In 2013 is een tijdelijke invulling gerealiseerd: een spiraalvormige akker, ingezaaid met verschillende mengsels van eenjarige akkerbloemen.

Vanaf september 2013 wordt in fasen de definitieve invulling gerealiseerd volgens onderstaand ontwerp.

Het ontwerp

De Wilde Weelde Wereld Appeltern

De Tuinen van Appeltern heeft de vakgroep Wilde Weelde gevraagd een natuurlijke tuin aan te leggen op het voorbeeldtuinencomplex in Appeltern. In januari 2013 is een ontwerp voor de Wilde Weelde Wereld Appeltern vastgesteld, gemaakt door Emiel Versluis van Vis a Vis Ontwerpers.

Het terrein is ca 5000 m2 groot en zal alle kenmerken van een Tuinreservaat gaan bevatten Het ligt in de noordoosthoek van de Tuinen van Appeltern.

Door de tuin lopen goed toegankelijke hoofdpaden en informele avontuurlijke paadjes. Je komt verschillende sferen tegen: van de beslotenheid van een bosje naar een doorkijk over de waterpartij met natuurlijke oevers en verborgen hoekjes, van een uitzicht vanaf het uitzichtpunt over gevarieerde bloemenweides naar de meer stenige wereld van stadsborders (openbaar groen), stadstuintjes en de zwemvijver. De indeling van de tuin nodigt de bezoeker als vanzelf uit tot ontdekken. Omringd door ruige bloemrijke bosranden, hoge grassen en struwelen is dit een plek om tot rust te komen.

Achter de stadstuintjes ligt een oase, ingericht als een gemeenschappelijke buurttuin. Stapstenen en een boomstam vormen een avontuurlijke route. En weelde aan wilde planten, bomen en struiken omringen je. Een plek om samen met buurtgenoten te genieten van natuur en rust.

De beplanting van de tuinen zal worden ingericht als biotopen. Planten worden bij elkaar gekozen op basis van hun groeiplaatsfactoren, meer dan op kleur of vorm. Er ontwikkelt zich een evenwicht dat vanzelfsprekend aandoet. In de tuin kun je ontdekken welke planten groeien in diverse biotopen. We laten er zien hoe je de ideeën van Wilde Weelde kunt toepassen in je eigen tuin en hoe we vorm geven aan groen voor bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten en kinderen. Er wordt gewerkt met verrassende materialen met een duurzaam karakter.

Realisatie

De realisatie vindt plaats door een flink aantal bedrijven binnen de vakgroep. Daarnaast hebben individuele Wilde Weelde bedrijven stukken van de tuin geadopteerd. Er worden regelmatig werkdagen georganiseerd, waaraan alle leden kunnen meedoen.

Niet alles wordt in één keer aangelegd. Juist de aanleg van verschillende onderdelen is aanleiding om het publiek te betrekken bij het ontwikkelen van een natuurrijke tuin.

Waar?

De Tuinen van Appeltern zijn een podium voor ontwikkelingen op tuingebied, Centraal in Nederand gelegen, gericht op een groot publiek.

Regelmatig worden de vorderingen beschreven in blogs, te vinden op deze site.

Ook zijn we te volgen op facebook.

De aanleg van de spiraalakker